Wat is jouw succes?

Het is een vraag die je jezelf niet zo vaak stelt. Toch denk ik dat het antwoord op deze vraag heel belangrijk voor je is. Het heeft namelijk te maken met wat jij het belangrijkste vind in je leven. Het heeft te maken met de doelen in je leven.

Het stellen van doelen maakt het namelijk mogelijk om richting te geven aan je leven. Vandaag de dag zijn er oneindig veel dingen waar je mee bezig kunt zijn. We hebben het dan allemaal ook erg druk. Je kunt met het stellen van doelen je leven zin geven. Het stelt je zelfs in staat om je gewoontes te veranderen. Ik daag je uit om daar vandaag een half uur de tijd voor te nemen.

Oefening 1

Pak een pen en papier en ga ergens alleen zitten waar je een half uur ongestoord kunt schrijven. Ga zitten en neem een grote teug adem.

Stel jezelf dan voor dat je onderweg bent. Het is een mooie dag buiten met een blauwe lucht en een warme zon. De bomen en planten zijn mooi groen en kleurig. Je ademt frisse lucht in. Als je op de plaats van bestemming bent aangekomen zie je een grote groep mensen staan. Ze staan te wachten voor een kerk. Samen met de groep mensen ga je de kerk binnen. Het is een mooie dag en de zonnestralen maken de kerk van binnen mooi verlicht. Het ruikt er wat muf en het is binnen kouder dan buiten. Je neemt plaats in 1 van de stoelen en pakt het boekje op die voor je ligt. Tot je verbazing zie je een foto van jezelf erop staan. Met je naam eronder geschreven. Je bent namelijk aangekomen op je eigen begrafenis. Iedereen die wat voor je betekent heeft is aanwezig. Je naaste familie, vrienden, je baas of mede werknemers/werkgevers, mensen uit je sociale omgeving. Ieder van hen gaat spreken op je begrafenis.

Wat wil jij dat ze zeggen over jou en je leven? Wat soort man, vrouw, vader, moeder, vriend, medewerker wil je dat ze beschrijven? Welk karakter wil je dat ze van jou hebben gezien? Welke bijdragen of prestaties wil je dat ze zich herinneren? Kijk goed naar deze mensen en vraag jezelf af wat het verschil is dat jij hebt gemaakt in hun leven?   

Fundamentele waarden en principes

Kijk eens naar wat je hebt opgeschreven. En realiseer dat je hiermee je diepste en meest fundamentele waarden en principes hebt opgeschreven. Het zijn je overkoepelende criteria waaraan alles wat je doet getoetst kan worden. Door het schrijven van een persoonlijke mission statement kan je vorm gaan geven aan het behalen van je eigen succes in je leven. 

Oefening 2

Besteed de komende maand aan het schrijven van een stuk tekst voor jezelf die beschrijft wie je wilt zijn en wat je wilt bereiken in je leven. Ga hiervoor uit van de waarden en principes die je met de oefening hebt opgeschreven. Lees vervolgens deze tekst elke dag door als je opstaat en voordat je gaat slapen.

Ik ben heel benieuwd wat je persoonlijke mission statement is geworden. De mijne is als een manifest van waaruit ik succesvol kan leven. Het geeft mij elke dag veel energie en geluk. Mocht je vragen hebben of als ik je er mee helpen dan hoor ik dat heel graag. Stuur me een berichtje voor het maken van een afspraak.