Tips: Kerstdiner

De feestdagen komen er weer aan en dat betekent vaak veel eten.
Gezellig met zijn allen aan de gourmette of een 5 gangen diner.
Vaak kom je dan wel wat aan in deze periode.
Maar dat hoeft niet met deze 7 gezonde tips.

1. Plan je eetmomenten

Ontbijt en lunch licht als je weet dat je in de avond een flink kerstdiner gaat eten. Drink veel water en groene thee en neem een smoothie als ontbijt, eet een salade of soep als lunch. Kies voor fruit en groenten. Zorg dat je geen vette of tussendoortjes vol suiker eet.

  1. Wissel af met een balansdag

Na de kerstdagen kan je de volgende dag een balansdag inlassen. Op een balansdag eet je minder. Hiermee eet je minder calorieën om de dag ervoor te compenseren. Kies voor een licht eetmoment. 

 3.Wees matig met hapjes

Eet niet alles wat er voorbij komt. Houd jezelf in en eet jezelf niet vol voordat het diner moet beginnen. Kies een moment uit waarop je stopt met eten zodat je nog ruimte over hebt voor het echte diner.

4. Eet zo veel mogelijk groenten

Groente bevat weinig calorieën en veel voedingsstoffen. Wees matig met brood, vlees, rijst en pasta. Richt jezelf op het eten van groenten en en vul dat aan met de rest. Als je vol zit stop dan met eten

 

5. Eet rustig en geniet van je eten

Leg je focus op het proeven en goed kauwen van het eten en niet op de hoeveelheid eten die je naar binnen kunt werken. Geniet van de gerechten, neem je tijd om van het eten te genieten. Eet rustig en proef de smaak echt. Houd je porties klein zodat je aan het eind van de avond niet met een overvolle buik gaat slapen.

6. Wees matig met alcohol en drink veel water

Wees matig met alcohol. Naast dat alcohol ook calorieën bevat ga je meer eten als je wat hebt gedronken. Drink veel water om met alcohol af te kunnen wisselen en hierdoor heb je minder de neiging om te gaan snacken.

7. Kies voor een dagje zonder vlees

Je hebt niet iedere dag vlees nodig. Plan een dagje zonder vlees en kies voor groenten en/of peulvruchten.