Tips: Goede Voornemens

Voor het laten slagen van je goede voornemens is het goede voornemen alleen niet voldoende. Als eerste moet je voor jezelf eerst een aantal zaken goed bedenken. De Ladder van Ben Tiggelaar geeft hiervoor een praktische structuur (vandaar de ladder:)). 

Natuurlijk begin je met het je doel. Maar daarin is het ook belangrijk om het gewenste gedrag te bepalen die je met het doel wilt bereiken en dat je minstens 3 vormen van support voor jezelf regelt.

Bij de uitvoering van je goede voornemen begin je bij je support en werk je zo via je gedragsverandering weer terug naar je uiteindelijke doel.

Hieronder leg ik je voor elke stap uit wat hierin de bedoeling is:

Stap 1: Doel
Doelen zijn heel belangrijk in je goede voornemens. Met een doel bepaal je de richting waar je je naartoe wilt bewegen. Doelen geven je energie en maken je creatief. Doelen helpen je om door te zetten omdat je een punt op de horizon hebt waar je naartoe wilt. Het is wel belangrijk dat je je doel op de juiste manier formuleert:

  • Kies geen prestatie- maar ontwikkeldoelen. Een prestatiedoel is: ik ga 10% meer verkopen. Een ontwikkeldoel is: ik ga meerdere manieren leren om te verkopen.
  • Formuleer een helder ‘waarom’ voor je doel. Formuleer je doel en schrijf daarachter “ omdat…”.
  • Heb je meerdere doelen, maak dan een prioriteitenlijst. Werk vervolgens per doel je lijst af.

Stap 2: Gedrag
Ga na wat voor gedrag je eigenlijk wilt veranderen. En ga voor je gewenste gedrag uit van de volgende vragen:

  • Kan ik dit echt? Heb ik hiervoor de capaciteit?
  • Wil ik dit echt? Heb ik hiervoor de motivatie?
  • Lukt dit hier, in deze omgeving?

Het belangrijkst is dat je kiest voor gedrag dat je leuk vindt of dat je leuk kan maken.

Formuleer het gewenste gedrag zo concreet en helder mogelijk. Beschrijf het gedrag zo dat je het kan voordoen en nadoen. 

En maak je eerste stappen zo eenvoudig mogelijk zodat je kans van slagen 100% is. Te vaak denk je in te grote stappen en als het dan niet lukt raak je gedemotiveerd. Succeservaringen zijn belangrijk om nieuw gedrag vol te houden.

Stap 3: support
Bij support moet je denken aan alles dat je ondersteunt in het mogelijk maken van de gedragsverandering Denk hierbij weer aan de categorieën: capaciteit, motivatie en omgeving. Daarnaast kun je ook sociale ondersteuning of fysieke ondersteuning inzetten door mensen.

Voorbeelden

  • Denk voor capaciteit aan: het volgen van een cursus, of iemand die je ondersteunt.
  • Denk voor motivatie aan: het zichtbaar maken van progressie door een app of het afvinken van een lijst.
  • Denk voor omgeving aan: reminders in je omgeving of op je telefoon.

Kies per gedragsverandering voor minstens 3 support technieken.

Je directe omgeving is cruciaal in het laten slagen van je goede voornemen. Zorg dat de directe omgeving het gewenste gedrag makkelijk maakt. Als je bijvoorbeeld minder wilt snoepen, zorg dan dat er geen snoep in huis is.

Bereid je van te voren voor op dingen die mis kunnen gaan. Zorg dat je een plan maakt voor situaties waarin het lastig wordt. Beschrijf je plan als een als-dan formulering.

Hou dagelijks je gedrag bij. Je noteert niet het resultaat van je gedragsverandering, maar je noteert alleen of je het hebt gedaan of niet. En als je het niet hebt gedaan, waarom dan niet.

Zie veranderen als experimenteren. Er is geen goed of fout. Je regelt je support, verandert je gedrag en probeert zo je doel te bereiken. Maar onderweg kan het zijn dat je er achter komt dat sommige dingen niet werken voor jou. Dat betekent niet dat je moet opgeven, wellicht is het is een signaal dat je je doel te groot hebt gekozen of dat je je support anders moet regelen.

Ik help je graag met het realiseren van je goede voornemens. Je kan altijd een vrijblijvende afspraak met mij maken op: afspraak@myhappynetwork.nl. De koffie of thee staat voor je klaar.