Netwerken kan echt leuk zijn!

Je kent die vreselijke netwerkborrels wel. Die door je werk of iemand in je omgeving is georganiseerd en waarbij je het niet kan maken om er niet bij  aanwezig te zijn. Waar je in je eentje midden in een ruimte staat met een glas drinken in je handen. En het gevoel je bekruipt dat het een erg ongemakkelijk en vervelende activiteit gaat worden.

Wellicht dat je het bovenstaande herkent uit eigen ervaring of uit ervaringen van anderen. Mijn mening is dat bovenstaande niet de juiste manier is om te netwerken.

Zonder dat je het in de gaten hebt ben je namelijk de hele dag al bezig met netwerken. Netwerken is niets meer dan elkaar leren kennen. En het zal je wellicht verbazen als ik dit zo tegen je zeg. Netwerken heeft toch altijd met werk te maken? Maar dit is helemaal niet waar is. Een netwerkborrel kan helpen als je op zoek bent naar werk, potentiële klanten of zakelijke contacten. Maar je kan nooit van te voren weten wat iemand voor je zou kunnen betekenen?

Van Dale geeft de volgende definitie voor een netwerk of netwerken:

net·werk (het; o)

1 op een net lijkend geheel: een netwerk van draden; (figuurlijk) een netwerk van intriges;iemands sociale netwerk alle mensen die hij kent en die hem ook kennen

2 (computer) een aantal aan elkaar gekoppelde computers

net·wer·ken (netwerkte, heeft genetwerkt)

1 contacten aanknopen en onderhouden die nuttig kunnen zijn voor je carrière

En je ziet bij “het netwerk” de volgende tekst staan: “Alle mensen die hij kent en die hem ook kennen”. Het is dus allemaal niet zo complex. Ik vind het zelf heel leuk om te netwerken.

Ik wil je graag 5 tips geven hoe je op een leuke manier mensen kan leren kennen zodat je je netwerk kan uitbreiden.  

1. Leer jezelf beter kennen

Het is een open deur maar om een leuk gesprek met iemand te hebben moet je jezelf wel kennen. Wat zijn de dingen die jij leuk vindt om te doen? Waar wordt jij nu blij en gelukkig van? Doordat je deze vragen kan beantwoorden is het namelijk makkelijker om te weten waar jij graag over wilt praten. En zo is het veel makkelijker om een leuk gesprek te hebben. Jij vindt het toch ook veel leuker als iemand enthousiast en met passie over iets verteld.

2. Ontwikkel lef en daadkracht

Om iemand aan te spreken heb je wel lef nodig. Zeker als het een onbekend persoon is. Gedachten zullen je er namelijk van weerhouden om nieuwe en onbekende dingen te proberen. De truuk is om helemaal niet naar deze gedachten te luisteren en gewoon te doen!

Vertel wat je zelf doet. Associeer je verhaal met iets wat je hebt meegemaakt, gelezen, gezien. Vertel het verhaal. Probeer er zelf een leuk gesprek van te maken. Er is altijd iets gemeenschappelijks om over te praten. Door het vaker te doen wordt het echt makkelijker. Probeer het maar eens.

3. Stel jezelf actief op

Ga ervan uit dat je bent geïnteresseerd in de ander. Stel open vragen. Luister goed naar wat de ander zegt. Wees nieuwsgierig en leef je in. Met doorvragen kom je vaak op de leukste onderwerpen uit om samen over te praten. Zo leer je ook nog eens wat. Wellicht groeit daar nog een mooie vriendschap uit.

4.Heb respect voor de ander

Wat bedoel ik met respect tonen? Contact maken met elkaar, je openstellen voor de ander, naar elkaar luisteren, niet oordelen en het voor elkaar opnemen. Dat hoeft niet te betekenen dat je het eens bent met de mening of het gedrag van de ander. Een open blik is daarbij onmisbaar. Het is makkelijker om open te staan voor mensen als je jezelf goed kent en nieuwsgierig blijft naar andere dingen en wilt blijven leren.

5. Verwacht niet direct resultaat

Open je gesprek zonder verwachting. Je zoekt geen direct resultaat, maar probeert mensen beter te leren kennen. Als je wilt kan je mensen helpen door tips en trucs te geven of mensen aan elkaar voor te stellen. Je kan toestemming vragen voor verdere contact. Wees pro-actief in het onderhouden van je contacten. Je weet nooit waar ze jou mee zouden kunnen helpen:)

Ik hoop dat je door deze 5 tips het makkelijker en leuker gaat vinden om te gaan netwerken.

Maak een afspraak met me als je meer wilt weten of als ik je ermee kan helpen.

Wil je graag online gaan netwerken dan kan je jezelf aanmelden op www.myhappynetwork.nl. Hier kan je mensen vinden op basis van eigenschappen, samen projecten opstarten en managen of deelnemen aan leuke netwerkactiviteiten.